BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, October 26, 2008

Belajar tentang kehidupan..

Maha Suci Allah..Akhirnya dapat juga sy login ke blog sendiri.Bukannya tdk mahu meluangkan masa utk mencoret sesuatu,tapi kekangan masa membataskan segalanya..Cik Suhaijah pun dah mula bising..Memang terlalu byk yg ingin dikongsi bersama pembaca,setiap detik yg berlalu dirasakan terlalu berharga.Tetapi apakan daya,sy hanya mampu merancang.Apa yg aula,perlu diaulakan.Tanggungjawab sbg pelajar mendahului nampaknya..Rasanya dalam sekelip mata shj sy sudah pun berada dlm minggu ke-4 blok neurology.Blok yg sy kira amat men'stress'kan,Allah sahaja yg tahu.Sy tidak pernah selemah ini,hampir sahaja sy berhenti sekerat jalan..Sy rasakan yg perjalanan sy dlm bidang yg cukup mencabar ini sampai di sini shj..Sehinggalah suatu petang sy menelefon ibu di kampung..

Saya:Mak,dah tak mampu rasenye nak belajar dlm bidang nie..(sambil teresak-esak)
Mak : (Terkedu)..Sabarlah syg..Tak ada perkara yg mudah dlm dunia nie.Akak dah buat keputusan utk amik medic kan..Jadi,kena la byk bersabar..Kena kuat fizikal,mental bila amik medic nie..
Saya: Tp,dah tak larat..
Mak : Mak memang tak boleh bantu..Tapi akak ade Allah,mintak lah dgn Dia akak..Dia punya segalanya..Dia ada kuasa utk memberi pd sesiapa yg meminta..Yg penting usaha,doa dan tawakal..InsyaAllah,jalan akan dipermudahkan utk akak..

Itulah antara perbualan saya dgn ibu,menyesal juga kerana menyebabkan ibu sy risau.Tapi,sy betul2 buntu..Pada malam harinya saya menerima panggilan drpd abang2 dan kakak2.Masing2 memberikan kata2 semangat buat adik yg dlm tekanan melampau ni..Apa yg mereka sampaikan semuanya perkara yg sudah biasa didengar,tetapi sebagai manusia kita perlu diingatkan kembali..Mana tidaknya,berfikir pun dah tak berapa nak betul..Apa-apa pun ingatlah apabila menghadapi sebarang kesusahan,kembalilah kepada Pemberi ujian,kerana hanya Dia yg berkuasa meredakan resah di hati,bahkan Dia jualah yg memberi jalan keluar..Maha Kasihnya Allah yg tidak jemu2 memberi dan mendengar rintihan kita.

Sekarang sy sudah pulih drpd tekanan..Biasalah kalau tdk tertekan sedikit,bukan pelajar namanya..hehe..Sy lebih byk belajar sekarang.Dan apa yg sy pelajari skrg tdk diajar dlm dewan kuliah..Menarik bukan??Akhir-akhir ini sy meringankan kaki sy untuk ke wad.Di wad lah sy belajar sesuatu yg baru.Belajar tentang kehidupan...Sy bermesra dengan beberapa pesakit,bukan hanya utk belajar tntg penyakit mereka,tapi utk melihat mereka mengukir sekuntum senyuman.Sy tak dapat melakukan apa-apa utk mengurangkan sakit yg mereka tanggung,sy hanya mampu menjadi pendengar setia,tempat mereka berkongsi cerita dan kisah duka.Setiap kali mendengar cerita mereka,sy menguatkan azam di hati utk berusaha menjadi doktor yg baik pada masa akan dtg.

Kini,sy lebih celik dan sedar mengapa Allah menempatkan sy dlm bidang ini..Dia Perancang yg sgt hebat..Sy lebih bersyukur dgn apa yg sy ada hari ini,bahkan sy amat bertuah jika di bandingkan dengan orang lain.Diberikan pelbagai nikmat yg tak pernah habis bahkan berlebih.Betapa lemahnya sy yg menitiskan air mata hanya kerana sedikit tekanan..Insaflah wahai diri,jika ujian yg ringan tak dpt dihadapi dgn baik,bagaimana pula dgn ujian yg lebih berat???Di tahap manakah iman kamu???Soalan yg hanya diri sendiri mampu jawab..Tepuk dada,tanya iman..


Ya Ghafur,lemahnya iman ku..Ku mohon hidayahMu dlm meniti kehidupan seharianku..Ku mohon jua andai aku ditimpa ujian,maka datangkan jalan keluar Ya Allah kerana aku yakin bagi setiap kesusahan,akan diiringi dengan kesenangan.Jadikanlah ujian yg menimpa diri ini sebagai wasilah untukku meningkatkan iman yg lemah ini..Kurniakan daku walau secebis kekuatanMu Ya Rahman..
Amin ya Rabbal Alamin..

-->this is just an intro for that new lesson..a lots more to share later on=)
-->to suhaijah,bittaufiq wannajah ye!!

4 comments:

khairaummah said...

emm...nervous jgk rsnye nk msuk clinical year (thn dpn insyaALLAH..)
susah cmtu skali...tapi mne ade yg senang kt dunia ni kn...nk mati pn susah jgk..

Ya Allah!berikanlah kami kekuatan dan ketabahan.

aimisyahidah said...

erm...sedih n sayu la pulak baca entri akak nih. baru je berangan nak ambik medic kat US secretly dari mak nanti. tapi.. bila baca entri ni, terpikir ...

if saya stress, nak tepon sape kalau tak mak kan?

nak tepon bros, sure dia orang bg tau mak beserta sindiran "sape suruh ambik medic secretly?"...kan dah kena...

nak tepon kakak...eh luper...mana ade kakak...

nak tepon pakwe? hahaha perasan ada orang nak!

so, clsn, saya tak jadila nak ambik medic...

saya support la akak dari kejauhan yer.

ayuh!

alwanulhayah said...

uish..aimi,panjangnye komen.hmm,entry ni bukannya nk menakutkan org tntg medic.tp,lebih pd perkongsian..

teringat kata2 sorg kwn di mesir,kalo rase lemah n keseorangan,ingatlah yg kte ade some1 yg lebih hebat.let us call it G factor..sape ye??

Allah is the G factor & He is actually our source of strength..So,ask His guidance..:-)

so,kalo betul2 nk amik medic,teruskan..xpyh la rahsia2.restu ibu tu penting..

aimisyahidah said...

hahaha...tq so much! masalahnye saya skang undergraduate student in speech pathology, dah 2nd yr dah pon.

tu la, cadangan nak ambik medic after dapat degree. hahaha, kalut!

sebab nak ambik masa degree mak xbg. so, nak ambik secretly nanti. tp takpe la. hasrat tu bagi kat orang lain la.

speech patho pon okey jugak...yang penting i do my best! insyaAllah. akak pon sama ya.

in the name of G, the most merciful.

ayuh!